ΤΟΤΕΕ-20701-6 - Η σημασία της σκίασης στο σχεδιασμό του κτιρίου
- Λάμπρος
- Ενεργειακά
- Εμφανίσεις: 89
Σε διαβούλευση βρισκόταν η ΤΟΤΕΕ-20701-6 - Βιοκλιματικός σχεδιασμός στον ελλαδικό χώρο στον ιστόχωρο του ΤΕΕ. Με βάση την ΤΟΤΕΕ-20701-1/2017 υπολογίζουμε σκιάσεις από εμπόδια στον ορίζοντα, οριζόντια σε προβόλους ή πλευρικά. Επίσης συνεκτιμώνται εμπόδια από τέντες (μόνο για θερινή περίοδο) ή περσίδες.
Στη νότια όψη του κτιρίου εφαρμόζονται σχεδόν πάντα παθητικά ηλιακά συστήματα με ανοίγματα τα οποία συνεισφέρουν τους χειμερινούς μήνες με άμεσα ηλιακά κέρδη στο ακίνητο (ΕΝ13790 και αναμένεται η αναθεώρηση με βάση το ΕΝ52016). Το καλοκαίρι σε λειτουργία ψύξης των συστημάτων το ακίνητο πρέπει να προστατευτεί από την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η σκίαση ενώ εφαρμόζονται συστήματα σκίασης σταθερά (πρόβολοι, πέργολες) ή κινητά (τέντες). Η θέση, ο προσανατολισμός και η μορφολογία της γύρω περιοχής επίσης επηρρεάζουν την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται το κτίριο.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο φτιάξαμε μια τρισδιάστατη προβολή του χώρου εγκατάστασης του κτιρίου. Στο υπόβαθρο (plane δαπέδου) βάλαμε το χάρτη OSM (αυτόματη προσαρμογή του χάρτη στο επίπεδo) ενώ στη νότια όψη σχεδιάσαμε την ηλιακή τροχιά:
Έπειτα σχεδιάσαμε το κτίριο με τη three.js με βάση τα επίπεδα, τον προσανατολισμό των δομικών στοιχείων και τη σειρά που εμφανίζονται στην κάτοψη (δεξιόστροφα). Από εκεί και πέρα με απλά loop για την ώρα ως προς τη θέση του ήλιου (χρήση της luxon.js και της suncalc.js) μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο στην πορεία της μέρα για διάφορες περιόδους. Tη χειμερινή (εκεί που η θέση του ήλιου είναι χαμηλότερα) και τη θερινή (εκεί που η θέση του ήλιου είναι ψηλότερα).